Kebun Teh Tambi

Kebun Teh Tambi  terletak di Desa Tambi, kecamatan Kejajar, Kabupaten Wonosobo. Jarak dari pusat kota Wonosobo ke lokasi Kebun Teh Tambi kurang lebih 18km, sedangkan jarak dari Dieng ke lokasi Kebun Teh Tambi yakni kurang lebih sekitar 16km. Kebun Teh Tambi memiliki luas 830 Ha, dengan pemandangan pegunungan disekelilingnya menjadi daya tarik tersendiri dari tempat wisata ini. Perkebunan kebun teh tambi ini terletak di ketinggian antara 800 – 2000 meter di atas permukaan laut.

Perkebunan teh Tambi didirikan sejak tahun 1865, pada saat Indonesia masih dijajah oleh negara Belanda. Pada tahun 1954 kebun dijual kepada NV Eks Pegawai Perkebunan Negara Sindoro Sumbing dan kepengurusannya bekerjasama dengan Pemda Wonosobo. Kerjasama tersebut melahirkan perusahaan baru yang bernama NV Tambi dan kini beralih nama  menjadi PT.Tambi.

Saat berwisata di Kebun Teh Tambi pengunjung dapat ditemani pemandu wisata untuk menjelaskan proses produksi teh sejak mulai dari dipetik hingga siap dikemas. Selain berkeliling di perkebunan, tersedia pula beberapa pilihan paket tour. Ada paket tour yang dilengkapi dengan permainan outbond sekitar wilayah perkebunan. Paket eksekutif outbond dapat dinikmati dengan biaya Rp. 115.000/orang.

Pengunjung tidak dipungut biaya ketika memasuki perkebunan teh Tambi. Walaupun masuk secara gratis tetapi tambi memiliki beberapa fasilitas seperti mushola,toilet, gazebo dan tempat parkir. Kebun Teh Tambi buka 24 jam, sehingga pengunjung bisa datang kapanpun. Jika anda berkunjung ke Kebun Teh Tambi, anda dilarang merusak pohon Teh yang ada disana, tidak boleh membuang sampang sembarangan. Karena itu bisa merusak keindahan yang dimiliki oleh Kebun Teh Tambi.

English :

Tambi Tea Plantation is located in Tambi Village, Kejajar sub-district, Wonosobo Regency. The distance from the center of Wonosobo to  Tambi Tea Plantation is approximately 18 km, while the distance from Dieng to the Tambi Tea Plantation is approximately 16 km. The Tambi Tea Plantation has an area of ​​830 hectares, with views of the surrounding mountains being the main attraction of this tourist spot. This Tambi Tea plantation is located at an altitude between 800-2000 meters above sea level.

Tambi tea plantation was built in 1865, when Indonesia was still occupied by the Dutch. In 1954 the plantation was sold to NV, a former State Plantation Officer, Sindoro Sumbing, and its management was in collaboration with the Wonosobo Regional Government. The collaboration gave birth to a new company named NV Tambi and now its name is PT Tambi.

When traveling in the Tambi Tea Plantation, visitors can be accompanied by a tour guide to explain the tea production process from picking to being ready to pack. Try to go around the plantation in the morning. Because in the morning the tea pickers, mostly women, are working. Apart from traveling around the plantation, there are several tour package options available. There are tour packages that are equipped with outbound games around the plantation area. The outbound executive package can enjoy by paying IDR. 115,000 / person.

Visitors are free of charge when entering the Tambi tea plantation. Even though it is free to enter, Tambi has several facilities such as a prayer room, toilet, gazebo and parking lot. Tambi Tea Plantation is open 24 hours, so visitors can come any time. If you visit the Tambi Tea Plantation, you are prohibited from destroying the tea tree there, not littering. Because it can damage the beauty of the Tambi Tea Plantation.